top of page

За Україну найбільше воює білорусів


Найбільше з усіх іноземних добровольців за Україну сьогодні воює білорусів. Про це в ефірі білоруського радіо «Рація» повідомив експерт Центру білоруських комунікацій Максим Плешко.

Уже понад рік при ГУР МО діє окремий Інтернаціональний легіон оборони України, який воює на різних ділянках фронту, зокрема, і в Бахмуті.


«За нашою інформацією, більша половина усіх членів інтернаціонального легіону – це білоруси. Немає жодної нації, яка так активно допомагає Україні в плані добровольців, як білоруська», - заявив експерт.

Особливістю білорусів у складі ЗСУ є те, що вони мають яскраву ідеологічну та політичну складову.


«Подивіться на Полк Калиновського. В них є ідеологія і медійне представлення. Діє прес-служба, активні Telegram, You-Tube, Instagram канали. Налагоджена і розвивається своя волонтерська і рекрутингова служби, є навчальні центри і навіть політичні представники», - зауважує Максим Плешко.



Особливість ситуації у тому, що саме ці хлопці формують альтернативну до режиму Лукашенка Білорусь. І їхні підрозділи у складі ЗСУ – основа майбутньої армії нової Білорусі, переконаний експерт.



«Саме тому ідеологічний підхід білорусів є правильним. Полякам, грузинам, литовцям та іншим іноземним добровольцям не треба формувати ідеологічну базу. Всі вони є громадянами незалежних держав. Натомість, білоруси воюють і формують власну національну ідентичність», - зауважує Максим Плешко.


Калиновці та інші білоруські добровольці є своєрідним трігером для білоруського суспільства. «Вони показують, що білоруси – не ті, що «усе за усіх стерплять». Вони показують, що білоруси – то лицарська нація, яка сьогодні воює за свободу України, а завтра готова боротися за вільну Білорусь», - додає Плешко.


Довідково: Білоруське Радіо Рація (біл. Беларускае Радыё Рацыя) — радіостанція, що веде мовлення білоруською мовою з території Польщі і Литви. Охоплює міста Брест, Гродно, Білосток та Західну частину Білорусі. Фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща.


bottom of page