top of page

Лукашенко перетворює Білорусь на політичний концтабір


Центр права й демократії визначив загальну кількість жертв репресій в Білорусі. За даними міжнародної правозахисної організації, з 2020 року їхнє число перевищило 136 тис. осіб. Важко уявити, але, схоже, вже незабаром ситуація в країні може кратно погіршитись. Вже невдовзі режим внесе чергові зміни в Кримінально-процесуальний кодекс. Якщо це станеться, будь-яка людина, яку силовики вважають небезпечною, гарантовано відправиться за ґрати.

Інформацію про майбутні зміни в КПК оприлюднило об’єднання патріотичних силовиків Білорусі BELPOL. З посиланням на свої джерела організація повідомила: проект вже підготовлено, а його ухвалення – справа найближчого часу.


Передбачається, що відтепер слідчі будуть практично повністю позбавлені самостійності. Майже все вирішуватиме прокуратура, відбір до якої здійснюється за критеріями беззаперечної відданості режиму. Прокурори отримають найширші повноваження. Саме вони надаватимуть слідчим обов'язкові до виконання вказівки про залучення людини як обвинуваченого, а також кваліфікацію злочину.


Разом з тим, буде розширено перелік статей Кримінального кодексу, за якими білорусів зможуть затримувати без обов'язкового обрання запобіжного заходу терміном до 10 діб. А пред’являти звинувачення – до 20 діб. Що можна зробити з людиною у відділку протягом цього часу, можна собі лише уявити.

Але головне навіть не це.


З КПК планують виключити ч.2 ст.333 («Якщо потерпілий або свідок, звільнений згідно із законом від обов'язку свідчити проти обвинуваченого, не дали згоди на дачу показань у судовому засіданні, їх показання, дані при досудовому провадженні, не можуть бути оголошені. Не можуть бути також відтворені звукозапис їхніх показів, відеозапис чи кинозйомка допиту»).


І ось це насправді страшно.


Згідно з аналізом BELPOL, на практиці дана норма дозволяла заблокувати можливість використовувати як доказ свідчення близьких родичів, отримані шляхом обману, погроз або насильства. Тільки уявіть, що ваш чоловік, дружина або син затримані. Й тримати в буцегарні його можуть 10 днів, навіть не пред’являючи жодних звинувачень. Протягом цього часу силовики витрясуть із родичів усе, що їм потрібно – фактично будь-яку інформацію, аби якраз й сформулювати привід для судового переслідування.


І наостанок: дані зміни однозначно протирічать Конституції, де чітко визначено: ніхто не повинен примушуватися до надання свідчень та пояснень проти самого себе, членів своєї родини й близьких родичів, а докази, одержані з порушенням закону, не мають юридичної сили.


Давайте розміркуємо: якщо можна порушувати Конституцію заради вибивання свідчень з родичів, чому б цю норму не застосовувати й щодо самого затриманого?

Так, ми це вже проходили – за сталінських часів, коли заарештований не міг відмовитись від показів, вичавлених з нього під час досудового слідства. Саме тоді найкривавіший генпрокурор тієї епохи Андрій Вишинський закарбував своє найвідоміше висловлювання: «Зізнання є царицею всіх доказів»…

Що стало приводом для обговорення подібних змін до КПК? Насамперед – тваринний страх до власного народу. Лукашенко не забув, на якій тонкій волосині він висів у 2020-му, й досі продовжує полювання на людей, які брали участь в акціях протесту чи бодай висловлювали свою думку в соцмережах. Але найважливіше те, що диктатурі так і не вдалося стерти пам’ять в білорусів.


Й те, що режим навіть після трьох років репресій вкотре намагається посилити жахливий тиск, свідчить про одне: Лукашенко відчуває, що білорусів, які його ненавидять, лише побільшало.


Й пара в будь-який момент обов’язково зірве кришку.

bottom of page