top of page

Полк Калиновського: два роки боротьби за Україну і Білорусь

Білоруський полк імені Кастуся Калиновського в складі Сил оборони України є феноменом нашого часу.  9 березня виповнюється два роки з моменту його створення. І це привід підбити загальні підсумки.


Щоб осягнути феномен ПКК, по-перше, треба усвідомити стан, в якому перебуває білоруське національне питання сьогодні. А визначається воно трьома головними суб’єктами: білоруською нацією, білоруським народом і білоруським режимом.

 

Білоруська нація – це усвідомлена своєї ідентичності та інтересів частина білорусів. Це люди, які бачать Білорусь частиною європейської цивілізації, солідарні з Україною, а росію вважають окупантом. Фізично білоруська нація є або у вигнанні, або у підпіллі у себе вдома.

 

Держава Білорусь перебуває в стані гібридної окупації Москвою через лояльний до Кремля режим Лукашенка. Основна маса людей на території Білорусі живе під впливом пропаганди, та заради виживання чи заробітку увімкнули режим «я поза політикою». Сила репресивного апарату і мовчазна згода народу дозволяють режиму Лукашенка-Путіна триматися.


Полк Калиновського – яскравий прояв білоруського національного державотворення


Отже, Полк Калиновського в соціальному плані – найбільш активна частина білоруської нації. Вони зі зброєю в руках вирішили через перемогу України досягнути звільнення Білорусі.

 

«Добраахвотнікі Палка Каліноўскага лічаць расею агульным ворагам Беларусі і Украіны. Вызваленне Украіны ад расейскіх захопнікаў немінуча пацягне за сабой паслабленне, а, спадзяемся, і пачатак краху пуцінскага рэжыму. Гэта дасць магчымасць паставіць кропку ў гісторыі існавання рэжыму Лукашэнкі ў Беларусі. У гэтым і заключаецца місія Палка Каліноўскага: «Вызваленне Беларусі праз вызваленне Украіны».

 

В організаційному плані Полк Калиновського – не просто бойовий підрозділ. Це справжня мережа з розгалуженою інфраструктурою, що включає рекрутингові центри у Литві та Польщі, волонтерські структури, які займаються забезпеченням Полку, навчальні центри в Україні, де проводиться підготовка добровольців, медичний блок, прес-центр, власну логістику та багато іншого.

 

Перевірка рекрутів, захист і супровід цифрової інфраструктури Полку здійснюють білоруські Кіберпартизани. З цією таємною спільнотою ПКК об’єднав зусилля ще на початку 2022 року. Тоді ж представник кіберів увійшов до штабу полку Калиновського. Таким чином, ПКК має спроможності проводити операції в кінетичному і некінетичному просторах, видобувати секрети режиму Лукашенка й протидіяти йому.

 

У військовому плані Полк Калиновського можна визначити як високомобільну піхоту спеціального призначення, яка має легку броньовану техніку, власні мінометні розрахунки, а також підрозділи БПЛА, що ведуть розвідку, коригування та здійснюють ударні місії.

 

Структурно Полк Калиновського входить до Міжнародного легіону — підрозділу, що підпорядкований Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України. Загалом до складу Легіону потрапляють бійці, які мають високий рівень професіоналізму та військовий досвід, а зброя та боєприпаси тут відповідають стандартам НАТО.

За два роки війни бійці Полку Калиновського виконували бойові завдання практично на усіх ділянках фронту. Від Ірпеня і Ворзеля у перші дні війни до Куп’янська, Запоріжжя, Херсонської операції, Бахмута і т.д. Ряд бійців ПКК нагороджено українськими державними нагородами. На жаль, є білоруські солдати й командири, які поклали життя в боротьбі з російським агресором, ставши новітніми героями Білорусі. Вічна їм пам'ять і шана!


Полк Калиновського – ядро армії нової Білорусі


За два роки війни через навчання, службу та бойові дії пройшла не одна тисяча білорусів. Ці люди потенційно можуть очолити визвольні загони в містах і селищах Білорусі у відповідний час. Адже без участі широких мас режим Лукашенка не впаде. Проте ці маси треба буде комусь організовувати і вести. Сьогоднішні бійці Полку завтра зможуть стати командирами, лідерами, провідниками на рідній землі. Далі ж калиновці – це майбутні інструктори, ядро нової білоруської армії.

 

Немає армії без держави, а держави без армії. Це розуміє командування ПКК. Наприкінці осені 2023 року у Києві відбулася конференція «Шлях до волі», організована Полком Кастуся Калиновського, де військові новітньої  білоруської армії намагалися донести цю істину до представників білоруських демократичних сил, які з’їхались до Києва.


Екзистенційна роль калиновців

 

Питання стосунків України та Білорусі є глибоко ексзистенційним. Наша історична близькість та добросусідство обтяжені українською кров’ю, в яку Путін і Лукашенко щедро вимастили білорусів. Біль і рани українців від агресії, яка прийшла через Білорусь, не загоїлися. Російсько-білоруська пропаганда робить усе, щоб зберігати цю прірву між нами. Отже, майбутнє наших націй напряму залежить від того, як ми її подолаємо.

 

Своїм чином, своєю кров’ю білоруські добровольці змивають гріх підтримки агресії проти України – який «завдяки» та через Лукашенка в очах українців лягає на всіх білорусів.

 

Полк Калиновського показує українцям, що є інші білоруси. А білорусам показує, що буде інша Білорусь. ПКК ламає стереотипне уявлення про білоруса, ламає російський історичний наратив про білорусів і Білорусь. І, навпаки, Полк прописує військову героїку новітньої білоруської нації, нагадуючи ділом про славетне лицарське минуле.

 

Від імені Громадської організації «Центр білоруських комунікацій» щиро вітаю командування і бійців Полку імені Кастуся Калиновського з другою річницею з дня створення підрозділу. Зичу міцного здоров’я, влучних пострілів та успішно виконаних завдань.

 

Бажаю перемоги України та звільнення Білорусі. Продовжуємо разом наближати час добросусідства між нашими державами на основі ідеї свободи та взаємоповаги.

 

Максим Плешко, керівник ГО «Центр білоруських комунікацій»

bottom of page