top of page

INFO-UNIA або протидія російському впливу на Балто-Чорноморському просторі

Країни Балто-Чорноморського регіону мають скоординовано протидіяти російським інформаційно-психологічним операціям. Таку думку висловив український політолог, директор Інституту світової політики Євген Магда у статті "Зерно з проекцією на війну".


Титульна сторінка книги "Польща у війні" Збігнєва Парафяновича

Одна з таких російських операцій розгортається просто на наших очах. Йдеться про зернову кризу на кордоні України та Польщі. Магда зауважує, що окрім політико-економічних факторів кризи паралельно з нею проводиться послідовна психологічна операція спрямована на розпалювання ворожнечі між поляками та українцями.


"У соціальних мережах польського прикордоння останнім часом  помітно активізувалися тролі, які розповідають про «молодих українських чоловіків, які замість війни заробляють гроші на поляках». Практично дзеркально в українському сегменті соцмереж поширюються тези про великі агрохолдинги, які продають зерно та не повертають гроші в Україну. Інтенсивність цих дописів дозволяє припустити невипадковість їх появи", - зауважує експерт і автор книги "Гібридна агресія Росії: уроки для Європи" Євген Магда.


Роль Польщі як надійного українського тилу, транзитного пункту для мільйонів біженців та надійного прихистку для сотень тисяч громадян України давно непокоїла і дратувала Москву, нагадує Євген.


"Кремль знайшов спосіб впливу на ситуацію, практично залишаючись за лаштунками... Спалах кризи у польсько-українських відносинах видається невипадковим", - підсумовує Магда і додає, що разом із зерном на кордоні зупинилася значна кількість військових вантажів, які йшли в Україну.

В експертному середовищі побутує думка, що наступним об'єктом російської гібридної агресії стануть країни Балтії. Не полишає Москва спроб дестабілізувати ситуацію в Молдові. Отже, без жодного сумніву йдеться про виклик для усього регіону.

Державні структури завжди є інертними. Натомість експерти, громадський сектор, засоби масової інформації вільні, мобільні та відкриті до взаємодії. Саме тому ідея Євгена Магди про створення комунікативного майданчика INFO-UNIA для протидії російським впливам на теренах Балто-Чорноморського регіону є вірною та актуальною.


Центр білоруських комунікацій категорично підтримує таку ініціативу та готовий взяти у ній участь. Впевнений, що неформальна комунікативна група INFO-UNIA цілком може перерости у міждержавне громадське об'єднання експертів-медійників з країн Балто-Чорноморського регіону.


Максим Плешко, політолог, кандидат філософських наук.








bottom of page