top of page

Угорці не просто так їздили до Лукашенка, — Плешко

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан відзначився доволі сміливими прогнозами щодо Білорусі, України та ЄС. На думку угорського політика, у РБ можуть відбутися «одна-дві революції», а вступ України до ЄС створить «новий центр сили» під контролем США, до якого увійдуть країни Балтії, Румунія та Польща. Чому прем'єр Угорщини заговорив про революцію в Білорусі та як це пов'язано із зовнішньополітичною кон'юнктурою, в інтерв'ю Charter97.org розповів політолог, керівник Центру білоруських комунікацій Максим Плешко.


За словами експерта, до того, як говорити про білоруський порядок денний, Будапешт уважно вивчав ситуацію в країні. А спіч Орбана перед соратниками по партії вкотре наголошує на важливості питання Білорусі в контексті ситуації в Європі.

 

— Орбан та його заява вкотре наголошують на тому, про що постійно говорить Центр білоруських комунікацій — важливість Балто-Чорноморського простору. Це Польща, країни Балтії, Україна та, безумовно, Білорусь, – зазначає Максим Плешко.

 

Абсолютно зрозуміло, що Україна сьогодні перебуває під прямою агресією Росії, країни Балтії та Польща – під непрямою. Вони сьогодні сподіваються на допомогу США. Тут Орбан нічого нового не сказав. А щодо Білорусі — ми бачимо і геополітичну, і етнополітичну ситуацію. Прем'єр Угорщини підтверджує, що зміни у Білорусі будуть. Я не є симпатиком Віктора Орбана, але мені приємно, що він сказав, оскільки це збігається з нашим баченням ситуації.

 

— Орбан також заявив, що «Угорщина не зможе перешкодити Україні вступити до ЄС».

 

— Не зможе, тому що весь Євросоюз виступає за це. Є сильніші гравці, включені в цей процес. Крім того, Орбан залежить від європейських коштів, рішень, фінансів.

Буквально кілька днів тому пройшла інформація про те, що ЄС готується до штучного ослаблення економіки Угорщини. А міць і ресурси США та ЄС неспівмірні із силами Угорщини.

Водночас вплив та силу США не варто абсолютизувати. Ми повинні розуміти, що з якимсь президентом цей вплив може бути сильнішим, а в якийсь момент – слабшим. Це фактор, що підтримує. Основний момент, який ми мусимо всі усвідомити – Балтія, Польща, Україна та майбутня вільна Білорусь мають бути сильними. Ми бачимо, що є розуміння важливості нашого простору. Балто-Чорноморський союз сьогодні існує на рівні концепції, на рівні геополітичної науки, політичних заяв, але надалі ситуація поки не рухається. Час переходити до якихось практичних кроків.

 

— Примітно, що глава МЗС Угорщини Сійярто відвідував Мінськ 2023 року, угорський посол передав вірчі грамоти Лукашенку. В Угорщини та режиму в Мінську сильні зв'язки. Що Орбан може знати про ситуацію в Білорусі, чого ми не знаємо?

 

— Ви правильно зазначили, що мають місце зв'язки, були візити. У ситуації, коли ніхто не їздив до Білорусі, угорці оцінювали перспективи та ризики, вивчали білоруську тему, їхні спецслужби робили аналітику, прогнози, вивчали питання та виносили конкретні висновки. Те, про що проговорився Орбан, є в аналітичних документах. Це не було сказано просто так. Прем'єр Угорщини явно десь бачив ці дані. Політики такого рівня не говорять від себе, вони говорять опрацьовані тези, наративи, розроблені цілими групами експертів, спічрайтерів. Адже заяви такого рівня мають далекосяжні наслідки. У цьому плані, гадаю, варто цій інформації довіритися.






Максим Плешко, Центр Білоруських комунікацій

bottom of page