top of page

Башкири, що воюють в Україні, можуть повернутися і стати фактором незалежності, - Плешко

Як протести, що спалахнули в Башкортостані, позначаться на імперському міфі Росії? Про це сайт Charter97.org поговорив з українським політологом, експертом Центру білоруських комунікацій Максимом Плешком

 

— Перед тим, як говорити про імперський міф, як сказав французький філософ Рене Декарт, визначимося з поняттями — і половина суперечностей відпаде сама собою.

 

З погляду етнополітичної науки РФ є чистого вигляду імперією, яка підкорила сотні різних народів. Ці народи знаходяться на різній стадії свого етнонаціонального та політичного розвитку.

 

Башкортостан і башкири — одні з найбільш об'єднаних, розвинених народів, які мають певну політичну традицію. Варто зазначити, що сама назва цього народу активно фігурує з 10 століття нашої ери як етнос. Наприкінці 16 століття їх підкорила Москва. Є дві версії. Одна, що вони домовилися з Москвою…

 

— Про Грузію росіяни також кажуть, мовляв, «грузини самі до них прийшли».

 

- Абсолютно. Друга версія – завоювання. Башкири протягом 18 століття вели кілька визвольних війн. Коли Москва була слабкою, вона завжди їм обіцяла права, свободу та автономію. Щойно центр ставав сильним, все це відрубувалося.

 

Під час Першої світової війни та розвалу Російської імперії башкири проголосили незалежність, як Україна, Білорусь, країни Балтії. На жаль, тоді в них це не вийшло, вони увійшли суб'єктом до складу тодішньої Росії.

 

Росія постійно проводила асиміляцію, політику щодо знищення їхньої мови. 1991-го року башкири мали один із найсильніших рухів за незалежність. Лише обіцянками Москви про автономію, підтримку з центру, рух вдалося погасити.

 

Ця республіка мала широку автономію: посаду президента, економічну незалежність. Башкортостан має нафтові ресурси, нафтопереробні підприємства. З приходом до влади Путіна відбулася централізація: «Роснефть» поглинула «Башнефть», обмежили права, скасували посаду президента та назвали її «глава республіки».

 

Етнополітологи, які вивчають РФ, розуміють, що Башкортостан – перший у черзі суб'єкт на відділення. Я не вражений тим, що зараз там відбувається.

 

Підсумовуючи це, народ, який постійно бореться за незалежність, має певну політичну історію.

 

Тепер про російський міф. Його суть у тому, що «ми, росіяни, особливі, тому маємо правити світом, мінімум — тими країнами, до яких можемо дістатись». Це ідея, побудована на гнобленні свого народу і тих, хто під Москвою, яка ставить їх нижче за всіх інших.

 

Російський міф не піддається оптимальному аналізу. Але для мене він має етнічний характер. Вони також не допускають існування білорусів, вважаючи їх «неправильними росіянами», українців називають «історичною помилкою» тощо.

 

Те, що відбувається в Башкортостані, підточує цей міф. Башкири показують, що є десятки незадоволених народів.

 

Додам, що є пропутинські башкирські військові підрозділи, які воюють в Україні. Феномен у тому, що, якщо я не помиляюся, один із цих промосковських підрозділів називається ім'ям Салавата Юлаєва. Це їхній герой, як для білорусів Кастусь Калиновський, а для нас Богдан Хмельницький. Цей Салават Юлаєв воював за незалежність проти Москви.

 

Але й на боці України воюють підрозділи башкирів, які виступають за незалежність своєї території.

 

Зрозуміло, що башкири, які сьогодні воюють на боці Росії проти України, коли центр ослабне і виникне національне питання, стануть за свій народ, державу, будуть фактором нової незалежності.

 

Башкири має всі підстави (ресурсні, етнічні, ментальні, історичні) для того, щоб бути незалежними. І таких народів у Росії багато.

bottom of page