top of page

Європа відзначає річницю Січневого повстання

Оновлено: 28 бер. 2023 р.



В ці дні Європа відзначає 160-річчя Січневого повстання та шанує пам'ять його учасників. Повстання, причиною якого стала імперіалістична політика Росії, і в якому білоруси, українці та поляки об’єдналися проти східної деспотії за свої права та свободи.


Це повстання було придушено, низку його героїв, як то Кастуся Калиновського та Антона Мацкевича - страчено. Але воно заклало підвалини для майбутнього звільнення народів, адже це було найбільшим повстанням, що знайшло підтримку міжнародної громадської думки. Події мало характер партизанської війни, під час якої відбулося близько 1 200 битв і сутичок. Все скінчилося поразкою повстанців, з яких кількадесят тисяч загинули в сутичках, близько 1 000 були страчені, близько 38 000 засуджені до каторги чи заслані до Сибіру, а близько 10 000 подалися на еміграцію. Місто Вільно було пацифіковане російськими загонами Муравйова, який вдався до жорстоких розправ.


Саме зараз новий російський імперіалізм претендує на придушення українців та асиміляцію білорусів. І саме зараз полк імені Кастуся Калиновського воює з ним за свободу обох народів. Історія має схильність повторюватися.


Але цього разу український та білоруський народи мають значно більше шансів на перемогу. Росія - вже не велична імперія, а старий перекошений сарай, що намагається видати себе за палац. Її поразка має стати остаточною крапкою у претензіях на володарювання над сусідами - і ми маємо історичний шанс поставити цю крапку разом.


Вітаємо з річницею - і надихаємося звитягами минулого для майбутніх перемог.


bottom of page