top of page

Що відбувається на кордоні з Білоруссю?

Оновлено: 28 бер. 2023 р.


Довжина кордону з Білоруссю в України майже вдвічі менша, ніж в РФ. Але саме Білорусі відводилося ключове місце у планах Путіна. Незважаючи на провал його наступу з території держави-сусідки, російським окупантам вдалося просунутися у Київській та Чернигівській областях, та здійснити низку страшних злочинів.


В Білорусі йде пропагандистська накачка суспільства. Населення переконують, що це Україна провокує Білорусь, а та має захищатися. Втім, самопроголошений президент Лукашенко твердить, що участь країни в “СВО” обмежиться наданням території. Тоді як “35-40 тисяч” білоруських військових ситуацію не змінять, тож і залучати їх немає сенсу. Втім, ще у 2020 році в інтерв’ю Дмитру Гордону той самий Лукашенко прямо заявив, що з території Білорусі на Україну ніхто ніколи не нападе.


Можливо, Білорусь обере гібридний формат - вторгнення за допомогою приватних військових компаній. За словами підполковника запасу Збройних Сил Білорусі Валерія Сахащика, що зараз очолює військовий напрямок в уряді Світлани Тихановської в екзилі, влада Білорусі створила та розвиває власну ПВК “ГардСервіс”.


Лукашенко не має гарантій, що у випадку повномасштабної війни армія може повернутися проти його самого. Білоруське суспільство є поляризованим, і не налаштовано на велику війну. Тим часом, в Україні діє Полк Кастуся Калиновського - бойовий загін білорусів, що готові воювати як з росіянами, так і з режимом Лукашенка.


Армія Білорусі в цілому оснащена слабко та не має бойового досвіду. Втім, деякі зразки її озброєння, як то далекобійна РСЗВ “Полонез”, чи розміщені на території країни російські “Іскандери” та С-400 можуть становити небезпеку для українських об’єктів. Це працює в обидва боки: українці також мають змогу вражати цілі в глибині території Білорусі. Інша справа - що це може призвести до конфлікту із західними партнерами, які не хочуть ексалації війни.


Поки що українська розвідка не бачить на території Білорусі готових ударних з’єднань. Зараз країна цікавіша для росіян як великий тренувальний полігон та спосіб відтягнути частину українських сил з інших напрямків. Наростити такий ударний кулак вони можуть - але українці, за допомогою як супутникової, так і інших видів розвідки, про це дізнаються заздалегідь. А отже, напад не буде несподіванкою.


Чи чекати нового нападу з боку Білорусі? І чи може до нього доєднатися власне білоруська армія? Розбір можливостей - в цьому відео.



bottom of page