top of page

Полк Калиновського є надзвичайно ефективним підрозділом, – Юсов.


Головне управління розвідки України високо оцінює внесок Полку ім. Кастуся Калиновського в успіх Збройних сил в протистоянні російській навалі. Про це заявив речник ГУР Андрій Юсов, який відзначив чудову злагодженість білоруських добровольців та їхню готовність до виконання найскладніших бойових завдань.

Це надзвичайно ефективний підрозділ. Вони провели чимало успішних операцій та вирішили багато задач. Полк Калиновського працював на багатьох ділянках фронту й зарекомендував себе дуже добре – і з точки зору морально-психологічного стану, мотивації та бойових характеристик. Це – невід’ємна складова сил безпеки оборони України.

Одним з проблемних моментів для іноземних бійців, які боронять Україну, лишається питання документів, що дозволяють їм легально перебувати на нашій території. В багатьох калиновців закінчився строк дії білоруських паспортів. Дехто з військовослужбовців наразі перебуває у процесі набуття громадянства України. Урядовцям варто системно підійти до вирішення проблем білоруських бійців. Це збільшить спроможності нашої держави до розширення потоку таких добровольців в лави ЗСУ.

«В індивідуальному порядку всі окремі питання вирішуються, – відзначає Юсов. – Згідно з українським законодавством, яке змінювалося в умовах військового часу, громадяни інших держав, які захищають нашу країну, мають ті самі права й гарантії, як і громадяни України, що перебувають на військовій службі. Ті, хто має бажання отримати українське громадянство, проходять цю процедуру. В кожного вона індивідуальна».


Полк імені Кастуся Калиновського — білоруський полк Збройних сил України, створений у березні 2022 року як батальйон для захисту України від російського вторгнення. Був сформований з членів тактичної групи «Білорусь», учасників «Білого легіону» та «Молодого фронту», а також інших білорусів, які раніше не входили до цих формувань. Окрім цього, до формування увійшли бійці, які раніше воювали у складі "Азову". 21 травня того ж року батальйон реорганізували в полк, до складу якого увійшли батальйони «Литвин» і «Во́лат».


Підрозділ названо на честь Кастуся Калиновського — одного з лідерів Січневого повстання білорусів, поляків, литовців та українців проти Російської імперії у 1863 році, національного героя Білорусі.

bottom of page