top of page

Українських дітей в Білорусь вивозять ультраправі байкерські спільноти, – США.


Режим Олександра Лукашенка може бути прямо причетний до викрадення дітей, яких депортують з окупованих територій в Росію й Білорусь. Про це заявила посол США з особливих доручень із питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Скаак. Вона також повідомила, що в процесі широко задіяні недержавні організації, що, водночас, не знімає відповідальності з справжніх організаторів злочину. Ордер на арешт Володимира Путіна вже виписаний. Докази, які підтверджують причетність до викрадення неповнолітніх білоруського диктатора, наразі вивчає Міжнародний кримінальний суд.


В Торонто завершилась конференція «United for Justice. War Crimes against Ukrainian Children». На заході вивчалася проблема депортації дітей з окупованих територій України. Ці процеси тривають від початку повномасштабної війни, й найближчим часом навряд чи ситуація зазнає змін, впевнені учасники конференції.


Докази участі у військових злочинах керівництва РФ уже розглянуті Міжнародним кримінальним судом. Вони виявилися настільки неспростовними, що прокурор МКС Карім Хан підписав ордер на арешт дитячого омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової та президента РФ Володимира Путіна.


Інформацію щодо причетності білоруських посадовців до депортації неповнолітніх з України в МКС також передана. Томи доказів, які засвідчують роль у злочинах найвищого керівництва держави, зібрав лідер НАУ Павло Латушко.


Деякі подробиці підтвердила і Бет Ван Скаак. За її словами, дітей з України через окуповані території вивозять спочатку до Росії, і далі до Білорусі. У цьому також беруть участь недержавні організації, які пані посол охарактеризувала як «досить жахливі». За інформацією Ван Скаак, переміщення дітей відбувається за участі конкретних ультраправих байкерських спільнот.

«Масове вивезення українських дітей стало жахливим феноменом, російські фільтраційні програми є порушенням Женевських конвенцій, а те, що відбувається в Україні, можна характеризувати як злочини проти людяності», - заявила дипломатка.


Як відзначають учасники конференції, наразі головним завданням для світової спільноти є створення дієвого механізму переслідування злочинів, аби у диктатур не виникало ілюзії безкарності. Це може бути організація Міжнародного трибуналу та переслідування злочинців по всьому світу: зокрема, розглядається й можливість притягнення до відповідальності за міжнародні злочини в судах інших країн.


Поки Міжнародний суд в Гаазі намагається визначити коло всіх причетних до організації депортації неповнолітніх з України. Олександр Лукашенко та його поплічник Олексій Талай наразі мають найбільші шанси отримати ордер на арешт протягом ближчого часу. У тому, що це неодмінно станеться, впевнені й в Об’єднаному Перехідному кабінеті Світлани Тихановської.


А от щодо реального покарання злочинців перспективи куди більш туманні. Як відзначають представники уряду Сполучених Штатів, у нинішніх реаліях правосуддя потребує тривалих зусиль…


bottom of page