top of page

Режим Лукашенка вигадав як «покарати втікачів»


Мова буде йти про консульський указ і його наслідки для білоруського населення. Раніше повідомлялось, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко прийняв указ про заборону видачі паспортів за кордоном. Дія указу почалась 7 вересня 2023 року.


І це звісно вплинуло на перебіг подій в житті населення Білорусі та в житті тих, хто виїхав за межі країни. Найменше із чим стикнулись білоруси – стала неможливість швидко продати майно за відсутності родичів, наприклад квартиру, авто…

Загалом в указі 14 різновидів адміністративних процедур, для здійснення яких білорусам в усьому світі доведеться повернутися до своєї країни. Це, зокрема, угоди з нерухомістю та транспортом, деякі фінансові операції, надання окремих довідок та витягів.


В указі сказано, що громадянин може отримати ці послуги через свого представника за нотаріально засвідченою довіреністю. Але цю довіреність все одно треба укладати на території Білорусі.


У найнебезпечнішому становищі через консульський указ опинились ті білоруси, які залишили країну після масових демократичних протестів 2020 року. Адже і видачою, і заміною паспортів, обміном посвідчень та у випадках їх втрати відтепер займаються органи внутрішніх справ Білорусі за місцем останньої реєстрації. А в деяких випадках, як от з біометричними документами – навіть МЗС.


Тож білоруси, які виїхали просто змушені будуть повернутись для вирішення питань з документами. І це, в свою чергу, розкриває головну небезпеку. Тому що випадки із затриманням білоруськими силовиками тих, хто приїздив до Білорусі з інших країн були зафіксовані вже в минулому, 2022 році. Тобто затримувались ті білоруси, які повернулись в країну після подій президентських виборів 2020 року.


«Затримання людей, які брали участь у протестах та через деякий час вирішили повернутися до Білорусі, цілком укладаються у роботу «правоохоронних органів». Силовики ведуть справи оперативного обліку щодо протестів. Коли справа заводиться, у її рамках відпрацьовуються тисячі людей, які можуть бути причетними до участі у них. Збираються фото- та відеоматеріали з усіх акцій, а через Kipod, що належить компанії Synesis, встановлюються конкретні люди. Коли цей матеріал збирається, починається перевірка, де вони перебували на той момент. Пробивається місцезнаходження телефону…», - так коментував затримання білорусів екс-начальник 3-го управління ГУБОЗ, представник ініціативи BYPOL Олександр Азаров в «Зеркало».


Відомо, що у протестах 2020 року проти режиму Лукашенка брали участь сотні тисяч людей. І якщо раніше через брак доказів частина з них змогла уникнути переслідувань з боку режиму, то по поверненню ймовірно на них чекає затримання, кримінальні справи та можливе ув’язнення. Бо силовики в Білорусі працюють на накопичення, і за вказівкою Лукашенка повинні були встановити усіх учасників протестів за допомогою різних сучасних засобів та технологій.


Так, після придушення протестів, Лукашенко вирішив поквитатися з «утікачами» та «зрадниками», як він сам називав тих громадян, хто виїхав за межі Білорусі.

bottom of page