top of page

Комітет сейму Литви з безпеки висловився проти збільшення для білорусів терміну дії ВНП


Комітет литовського парламенту (сейму) з національної безпеки та оборони рекомендував відхилити пропозицію міністра внутрішніх справ Агне Білотайте про збільшення для іноземців терміну дії на проживання (ВНП) з одного до трьох років.


Відповідну інформацію розміщено на сайті законодавчого органу країни.


Свою поправку до закону «Про правовий статус іноземців» Білотайте аргументувала тим, що ВНП видається переважно громадянам Білорусі, які тікають від режиму. При цьому ситуація в країні тривалий час не змінюється, тому вони не можуть повернутися на батьківщину через рік і змушені подавати нову заявку на продовження ВНП. На думку міністра, збільшення терміну дії цього документа дозволило б уникнути незручностей, викликаних необхідністю часто його змінювати, а департамент міграції при МВС заощадив би адміністративний ресурс на опрацювання заяв.


Білотайте запропонувала видавати ВНП на три роки лише іноземцям, яких переслідує недемократичний режим, постраждали або які можуть постраждати від репресій. Крім того, збільшення терміну дії ВНП, як вважає глава МВС, «вирішило б проблему, пов'язану з видачею чинного проїзного документа іноземцям цієї категорії, коли вони з об'єктивних причин не можуть отримати проїзний документ, виданий у країні походження» (мається на увазі паспорт, який неможливо змінити в білоруських диппредставництвах після набрання чинності 7 вересня указом Олександром Лукашенком № 278), і подають заяви на отримання «паспорта іноземної особи», який діє такий самий термін, як і ВНП.


Однак, на думку парламентського комітету, «в умовах динамічного збільшення кількості білоруських громадян у Литві, паралельних дискусій у суспільстві та сеймі з приводу посилення для них національних обмежувальних заходів пропозиція про лібералізацію права на проживання у Литві з гуманітарних міркувань має поспішний характер та може створити негативні прецеденти у майбутньому». Як вважають депутати, необхідно оцінювати цю пропозицію системно - «в контексті нового білоруського паспорта («паспорт нової Білорусі», який розробляє Офіс Світлани Тихановської), проявів литвінізму тощо».


Проти ініціативи Білотайте проголосували чотири члени комітету, за два, ще двоє, зокрема його голова Лаурінас Кащюнас, утрималися.


Чергове пленарне засідання сейму відбудеться сьогодні. На порядку денному питання про ВНЗ для іноземців немає.



bottom of page