top of page

Ситуація в Білорусі: військові та політичні виклики — брифінг у Києві


3 липня відмічався День незалежності Республіки Білорусь. Однак, в новітній історії ця дата була такою не завжди. У багатьох асоціюється зі святом, що святкується саме лукашенківським режимом, для котрого саме слово "Незалежність" має доволі неочевидний для Білорусі сенс.


Але як не сприймати цей день — він тим не менш все одно символічний для Білорусі. Як мінімум як день звільнення Мінську від фашистської окупації в 1944 році та від московської в 1660. Тому в цей день в Українському кризовому медіа-центрі був проведений брифінг «Ситуація в Білорусі: військові та політичні виклики».


Під час конференції в режимі онлайн-трансляції спікери обговорили сучасну військово-політичну ситуацію навколо Білорусі в контексті розміщення там ядерної зброї та можливого розміщення підрозділів ПВК «Вагнер».


Спікери приділили значну увагу темі можливих репарацій з боку Білорусі після перемоги України, адже саме прийняття ідеї майбутніх репарацій білоруською опозицією продемонструє серйозність їх намірів бути відповідальними перед Україною.


Багато було сказано про необхідність підтримки ідеї білоруської національної ідентичності, що буде корисним для білорусів, України та країн Європи при будь якому варіанті розвитку військово-політичної ситуації навколо Білорусі.


У брифінгу приймали участь:

Тетяна Гацура-Яворська, білоруська активістка, волонтерка, голова ГО "Ланка", колишня політув’язнена;

Максим Плешко, співзасновник Центру білоруських комунікацій;

Вадим Кабанчук, заступник командира Полку Кастуся Калиновського;

Модератором виступив Євген Магда, Інститут світової політики.


Повний запис брифінгу можна переглянути на Youtube:



bottom of page