top of page

Білорусь провокує Україну на удар?


Іран та Білорусь поглиблюють двосторонню співпрацю. Це відбувається на тлі взаємної підтримки війни Росії проти України, відзначає Інститут вивчення війни (ISW).


Зокрема, йдеться про подробиці візиту глави Міноборони Білорусі Віктора Хреніна до Ісламської республіки. Як стало відомо, місія Хреніна полягала у підписанні меморандуму військової співпраці між двома країнами на 2023 рік. Експерти не виключають, що результатом цього стане запуск виробництва іранських безпілотників «Шахед» на території Білорусі. Саме за допомогою «Шахедів» російські збройні сили здійснюють щоденні варварські обстріли України.


Директор українського Інституту світової політики Євген Магда вважає, що виробництво дронів-камікадзе в Білорусі може спричинити серйозні наслідки для країни, пише «Салідарность».


«Військово-технічна співпраця між Білоруссю та Іраном має низку своїх особливостей, бо Білорусь позиціонує себе як співагресор, а Іран таки прагне формально бути членом міжнародного співтовариства, який не підтримує повністю Росію», — зазначає Магда.


На його думку, складальне виробництво «Шахедів» на території Білорусі є черговим кроком на шляху до того, аби РБ стала своєрідним ізгоєм. Фактично це — наступний щабель після дискусії щодо розміщення тактичної ядерної зброї та переїзду вагнерівців до Білорусі.


«Якщо почати збирати подібну техніку на території Білорусі, це, серед іншого, означає й підставлятися фактично під можливість удару з боку України. Вона на це матиме повне та безпосереднє право, — каже Євген Магда. — Ну, і самим білорусам, які проживають у РБ, буде складно говорити, що вони ні до чого до війни в Україні — бо збирати подібну зброю загрожує наслідками».


На думку експерта, ймовірність виготовлення «Шахедів» в Білорусі зайвий раз підкреслює втрату офіційним Мінськом власної гео- та зовнішньополітичної суб'єктності.

bottom of page