top of page

Два роки в тюрмі Білорусі за журналістику


Журналістка білоруського телеканалу Belsat Дар’я Чульцова відсиділа в тюрмі два роки за професійну діяльність. 30 березня у Києві вона стала гостею круглого столу, який відбувся у Національній спілці журналістів на підтримку ув’язнених медійників.

Учасники нагадали, що за гратами у Білорусі перебуває понад 30 журналістів, і «…отримати 15 років ув’язнення за професійну діяльність цілком можливо».

Заступник голови Білоруської асоціації журналістів Борис Гарецький наголосив, що чимало білорусів інформовані про ситуацію в Україні саме завдяки роботі незалежних білоруських медіа.

Перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ пригадала, що слова підтримки та фінансова допомога від представників незалежних білоруських медіа надходили українцям з перших днів широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

Директор Інституту світової політики, експерт Центру білоруських комунікацій Євген Магда наголосив, що українці та білоруси катастрофічно мало знають один про одного та закликав українські медіа не користуватися стереотипами при висвітленні ситуації у Білорусі.

На думку Магди, «приклеюючи» білорусів до росіян, можна лише посилити позицію Росії. Натомість доцільним виглядає створення спільного білорусько-українського медіа. «Варто розуміти, що без незалежної України незалежної Білорусі не буде, а без демократичної Білорусі нема безпечної Європи», - наголосив Магда.

bottom of page