top of page

Ядерний аншлюс Білорусі


Мільйони громадян Білорусі перетворились на заручників амбіцій Лукашенка, який дедалі глибше потопає в обіймах Кремля. Про це заявив директор Інституту світової політики Євген Магда в інтерв’ю аналітичному каналу «Філін». На думку експерта, білоруський народ має якомога швидше звільнитись від російського впливу, тому вже зараз необхідно дати чіткий сигнал про те, що без демократичної Білорусі не буде безпечної Європи.

Наразі ж Білорусь фактично перетворилася на ядерну заручницю Росії. Є величезна вірогідність, що далі шахову партію на чужій території розігруватимуть саме кремлівські царедворці. Принаймні, саме такий план реалізовують в Москві.

«Вважаю, що ми стали свідками ядерного аншлюсу Білорусі, приєднання. Тому що за військовою логікою розміщення на території іншої держави зброї масового знищення (а тактична ядерна зброя є саме такою) перетворює цю державу на ціль для удару у відповідь з боку супротивника, з боку країн НАТО», — вважає Євген Магда.

Останні дії Путіна та його васала свідчать про фактичне визнання поразки у війні. Саме це тягне за собою необхідність загострювати ситуацію у настільки небезпечний спосіб. Водночас, розміщення ядерної зброї на території РБ є інструментом підтягування Лукашенка ближче до Кремля. Ймовірна ж аргументація подібних кроків від самого білоруського диктатора є помилковою.

«Він (Лукашенко, — ЦБК) намагався зберегти ілюзію якоїсь самостійності. Напевне, він десь каже, що «от ми розмістимо у себе ядерну зброю, і не будемо при цьому відправляти наших хлопців воювати в Україну. Але ж у разі застосування ТЯЗ саме з території РБ він підставляє під перспективу удару у відповідь взагалі все населення Білорусі», — додає експерт. «Удар може бути необов’язково ядерний. Це можуть бути звичайні ракети, які стоять на озброєнні країн НАТО. Над цим треба думати, серйозно працювати і, відповідно, протидіяти подібним крокам».

Наразі Кремль зацікавлений в інтернаціоналізації російсько-української війни. Але одночасно з цим Москва намагається стерти ідентичність білорусів за принципом «Дві країни один народ». Саме тому лише злагоджена позиція України та інших сусідів РБ, країн НАТО, є чи не єдиним виходом задля збереження Білорусі як самостійної держави на мапі світу.

«Лукашенко абсолютно провалився як партнер для переговорів. І намагатися зберегти його у цьому статусі означає грати не лише проти українських інтересів, а й проти долі білоруського народу», — впевнений Євген Магда.

Наразі і для України, і для Європи, і для білоруського суспільства загалом важлива тісна координація дій, а також початок діалогу не тільки з Тихановською чи Позняком, а з білоруськими демократичними силами загалом.



bottom of page