top of page

Лукашенко палить мости

Ситуацію, в якій опинився білоруський диктатор, можна охарактеризувати як безвихідну. Регулярні виклики на килим до кремля лише частішають. А після них лукашенко просто змушений озвучувати чергові московські наративи, чим дедалі більше закопує себе. Нещодавно диктатор пустився до міркувань про якусь свою важливу роль у повоєнному майбутньому і поскаржився, що Володимир Зеленський «чіпляє» його і «пристібає незрозуміло до яких процесів». Ну справді, а як це так, головного «миротворця» в регіоні раптом пристібають незрозуміло до чого? Спробувати допомогти Лукашенку зрозуміти, що ж це за такі «незрозумілі процеси», вирішив Павло Латушко.


Отже, 24 лютого 2022 року Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. І в цьому акті агресії Білорусь, за згодою та за повної підтримки лукашенка стала плацдармом для наступу на Київську область.

 

«Можливо, лукашенко досі не розуміє, що це означає? Що ж, тут йому допоможе Резолюція Генасамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, прийнята спеціально для визначення акту агресії. Стаття 3, пункт f цієї Резолюції свідчить, що як акт агресії, серед іншого, кваліфікуватиметься «дія держави, що дозволяє, щоб її територія, яку вона надала в розпорядження іншої держави, використовувалася цією іншою державою для вчинення акту агресії проти третьої держави».

 

Вторгнення з території Білорусі до України, яке забезпечив режим Лукашенка, — це акт агресії. Надання білоруської території та інфраструктури для понад 800 ракетних ударів територією України — це акт агресії.

 

А агресія — це один із 4 найсерйозніших злочинів у розумінні міжнародного права. Усі вони перераховані у Римському статуті Міжнародного кримінального суду:

 

- геноцид;

- злочини проти людяності;

- військові злочини;

- злочин агресії.

 

Як вважає Павло Латушко, лукашенко скоїв як мінімум 3 із 4 злочинів. А потенційно — і всі 4, якщо враховувати Резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи, ухвалену у квітні минулого року, присвячену депортації та насильницькому переміщенню українських дітей та інших цивільних осіб з тимчасово окупованих територій України. І в ній, по-перше, ПАРЄ назвала Лукашенка причетним до цих військових злочинів і закликала притягнути його до відповідальності, а, по-друге, назвала дані злочини, що мають ознаки геноциду.

 

У січні 2024 року, у розвиток зазначеної резолюції, було прийнято нову резолюцію ПАРЄ щодо ситуації з дітьми України, в якій знову ж таки було відзначено роль режиму Лукашенка у скоєнні згаданих злочинів, а також пролунав заклик до країн Ради Європи визнати депортацію українських дітей геноцидом.

 

Крім злочинів проти України, з травня 2020 року до травня 2023-го, за даними звіту Центру права і демократії Justice Hub, не менше 136 тисяч білорусів і білорусок, у тому числі неповнолітніх, стали жертвами злочинів режиму Лукашенка проти людяності. І скоєння цих злочинів триває донині.

 

Як продовжується і злочин агресії. Як продовжуються військові злочини режиму Лукашенка. І як тривають його співучасть у війні та допомога Росії в обході санкцій.

 

лукашенко вже давно не є самостійною фігурою. Він повністю підконтрольний кремлю, який вирішує, що, як і коли має робити білоруський диктатор. І далі ситуація лише погіршуватиметься.

 

Усе, що Лукашенко називає «незрозумілими процесами», має чіткі визначення. Це серйозні міжнародні злочини. І за кожне з них на диктатора та його посібників чекає відповідальність. Не «незрозумілі», а цілком конкретні судові процеси. І додам відео з ютубу Латушка, де ця промова його більша.





bottom of page