top of page

Литовським військовослужбовцям заборонять виїжджати до Білорусі

Оновлено: 31 жовт. 2023 р.


Литовським професійним військовим планують заборонити виїзд до країн, які становлять загрозу національній безпеці Литви. Відповідну поправку до закону запропонував Сейму міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.


У законопроекті наголошується, що країни та території, куди професійним військовим заборонено в'їзд, затверджуватиме уряд. Крім цього, буде визначено порядок винятків, коли з особистих обставин військовому потрібно відвідати недружню країну, а також коли виїзд буде дозволений за умови заповнення спеціальної декларації.


«Служби розвідки та безпеки Росії та Білорусі ведуть активну розвідувальну діяльність щодо громадян Литви, які відвідують території цих країн. Поїздки литовських військовослужбовців до цих країн підвищують ймовірність і ризик вербування та інших ворожих дій щодо них», – йдеться у записці пояснення до законопроекту.


Наприкінці вересня Національний центр кризового управління заявив, що люди, які працюють із секретною інформацією, не зможуть виїхати до Росії, Білорусі та інших країн, які становлять загрозу для Литви.За даними центру, ці обмеження торкнуться близько 56 тисяч людей.

bottom of page