top of page

Українці й білоруси в Батумі проведуть спільну акцію «500 днів полону»


Українська та білоруська діаспори у Грузії вийдуть на спільний мітинг, аби підтримати захисників «Азовсталі», які досі перебувають в російському ув’язненні. За словами учасників, наших воїнам та членам їхніх родин як ніколи потрібно відчувати: про них пам'ятають і чекають вдома.

«500 днів російського полону, 500 днів пекла, 500 днів голоду, 500 днів катувань, 500 днів надії… Ми повинні боротися за них так, як вони боролися за нас! Ми не маємо право забути про героїв Маріуполя які своїм життям виборювали наше сьогодення! Тепер настав наш час виборювати їх свободу, – йдеться у зверненні організаторів заходу.

Акції на підтримку України відбуваються в Батумі з початку повномасштабного вторгнення. Протягом цього часу люди збираються на площі Європи щовечора (!). Заходи відкриваються гімнами Грузії, Білорусі й України.

Більшість учасників – громадяни саме України й Білорусі, які проживають в Батумі. Люди кажуть: чудово розуміють, що в них спільний ворог. Росія вдерлася до України та фактично окупувала Білорусь. Всі, хто виступає проти політики режиму Лукашенка-Путіна, в РБ піддаються жорстоким переслідуванням. Кількість жертв репресій там сягнула понад 130 тис. осіб, ще кількасот тисяч білоруських патріотів змушені були покинути свою країну.


Точні втрати України у війні проти російського агресора досі не встановлено. Згідно з даними ООН, лише серед мирного населення офіційно підтверджено більше 25 тис. жертв. У цю кількість не входять дані про звірства окупантів в окупованих містах (Маріуполь, Лисичанськ, Северодонецьк тощо), оскільки підтвердити інформацію звідти неможливо.


Втрати серед військових й кількість бійців, які перебувають у полоні, Україна не озвучує. За інформацією з різних джерел, загалом у російських таборах утримують кілька тисяч військовослужбовців.


Серед них – захисники «Азовсталі», які кілька місяців здійснювали запеклий спротив росіянам, сковуючи їхні сили на південно-східному напрямку. Учасники майбутньої акції кажуть: ці бійці стали прикладом незламності як для українських, так і для білоруських патріотів, які борються за незалежність своєї держави.


Акція «FREE AZOVSTAL DEFENDERS» відбудеться в Батумі на пл. Європи сьогодні о 18.00. Під час неї також збиратимуть пожертви на потреби української армії та родичів сімей військовополонених.








bottom of page